Kast, ceza sorumluluğunun esasını oluşturduğu için ceza hukukunda oldukça önemli bir kavramdır. Bu nedenle gerek kastın tanımı gerekse de türleri hakkında doktrinde birçok görüş ve değerlendirme ortaya konulmuştur. Temel anlamıyla kast, failin suç ile mental bağını ifade etmektedir. Ancak doktrinde yer alan tüm tartışmalara karşın kastın kapsayıcı ve üzerinde tamamıyla uzlaşılmış bir tanımı yapılamamıştır. Doktrindeki bu belirsizliğin yargı kararlarında da etkili olduğu gözlemlenmektedir.
Kıta Avrupası ceza hukukunda suçun oluşumu kastın varlığına bağlıdır. Anglo – Sakson ceza hukukunda ise "True Crimes" (gerçek suçlar) olarak ifade edilen suçlarda kastın varlığı aranmakta, "Strict Liability" (kusursuz sorumluluk) olarak adlandırılan ceza sorumluluğunda ise suçun oluşması için manevi unsurun varlığı gerekmemektedir. Eserde bu ayrıma kısaca değinilerek, Kıta Avrupası hukuk sistemi ve Anglo – Sakson hukuk sisteminin kaynağını oluşturan İngiltere ve Amerika ceza hukukunda kast kavramı, doktrin ve yargı kararları bağlamında ele alınmaktadır. İnceleme yapılırken, Anglo – Sakson hukuk sisteminde yargı kararlarının konumu gereği, özelde kast, genelde manevi unsur bağlamında önemli görülen mahkeme kararları dikkate alınmıştır. Doktrinde bu mahkeme kararları kapsamında getirilen eleştirilere ve yazarların farklı görüşlerine yer verilmiştir. Netice olarak, Kıta Avrupası ceza hukukunda tartışılan hususların benzer şekilde Anglo – Sakson ceza hukuku bakımından da –farklı yönleriyle olmak üzere- tartışıldığı görülmektedir.
Bu kitap kastı alternatif bakış açılarıyla anlamak isteyen araştırmacılar, uygulamacılar ve öğrenciler için faydalı olacaktır.