Bitki yetiştiriciliği Neolitik döneme kadar giden bir geçmişe sahiptir. Yüzyıllardan beri bilinse de günümüzde bitki yetiştiriciliği; biyoloji, teknoloji ve işletme anlayışındaki değişim sonucunda geleneksel yöntemler yanında farklı yöntemlerin kullanıldığı bir üretim şekline dönüşmüştür. Bitkiler arasında sebzeler; antik medeniyetlerden beri yetiştirilen, günümüzde gerek hobi gerekse ekonomik amaçla meyve ve yaprak gibi farklı kısımları için örtüaltı ve tarlada (açıkta) en yaygın yetiştiriciliği yapılan bir bitki grubudur.
Bu kitap, özel olarak sebzeler hakkında genel bilgiler ve yetiştirilmesi hakkında hazırlanmış olmakla birlikte genel anlamda bitki yetiştiriciliğine ilgi duyanlar için temel bilgi kaynağı olarak kullanılabilecek özelliktedir. Kitap; sebzecilikle ilgili temel kavramların yanı sıra tarihçesi, önemi, çoğaltma teknikleri, işletme yönetimi, ekim zamanını belirleme, üretimi planlama, karşılaşılan önemli sorunlar ve çözüm yolları, muhafazası ve pazarlanması konularında bilimsel bilgileri ve pratikleri içermektedir. Kitapta, örtüaltı tarımı, topraksız tarım teknikleri (NFT) hakkında da bölümler mevcuttur.
Tarım çalışma alanı olan veya ilgilenen herkesin, tarım eğitimi alan öğrencilerin ve yakın meslek dallarında çalışanların yararlanabileceği bir kaynak niteliğinde olan kitap, doğa ve tarım bilimleri ile ilgili ön lisans, lisans ve lisansüstü programlarda ilgili derslerde ders kitabı veya yardımcı kaynak olarak kullanılabilir. Bunlara ek olarak kitabın hedeflediği okur sebzeciliği veya bitki yetiştiriciliğini öğrenmeyi isteyen veya ilgin duyan herkestir.
Kitap, kendinden faydalanmak isteyenlere dost bir bakış açısıyla, içeriği zengin ve sade bir üslupla yazılmıştır. Sebze Yetiştiriciliğinin Temelleri kitabından sektörde tüm kullanıcıların yararlanması için sistematik, didaktik ve anlaşılır olmaya özen gösterildi.
Kitabın ilgi duyanlara yararlı olması bizim için büyük bir mutluluktur.